Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltmatrestaurang 2018!

Jakten är igång igen. Var finns landets bästa Viltmatrestaurang?

Nominera din favoritrestaurang, den som ständigt arbetar med och utvecklar användandet av viltkött. Skicka in din nominering till:

viltmatrestaurang2018@viltmatakademin.se

Priset Årets Viltmatrestaurang tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt hanterar och marknadsför viltköttet för utveckling, tillgänglighet och lönsamhet i sin verksamhet.

 

Tävling med viltkött på menyn

Tävlingen om Årets viltmatrestaurang återkommer i ny tappning. Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen med stöd av Svenska Jägareförbundet.
– Vi vill lyfta viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.

Nomineringen ska vara inne före den 7 oktober, och i slutet av året kommer vinnaren att koras. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som vill satsa på viltkött i sin meny.

Den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet får också priset. 

 

Vildsvin i grytan

I år ligger fokus främst på vildsvinsköttet.

I takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer allt mer vildsvinskött ut på marknaden. Då måste också konsumtionen av vildsvinskött öka.

– Det finns ett jättestort intresse för matlagning och kokböcker. Människor äter oftare ute och lägger stor vikt vid sunda råvaror, där ligger viltköttet helt rätt. Tyvärr är det många som tvekar när det gäller vildsvinskött vilket är synd, säger Christina Nilson-Dag.

 

Prisade kockar

I juryn sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets Kock och mångårig ledare av kocklandslaget. Där sitter även Fredrik Eriksson, kreativ ledare för Restaurangakademin och även han vinnare av Årets Kock, tillsammans med antal personer från olika branschföretag.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin.

Svenska Jägareförbundet stödjer utmärkelsen och uppmanar sina medlemmar och andra att nominera lämpliga restauranger till Årets viltmatrestaurang.

 

 

 

 

 

Viltkött och vildfågel finns ny som kategori i Kött från Sverige och Från Sverige.

Svenska Viltmatakademin har under flera år aktivt arbetat för att få fram en certifiering av det svenska viltköttet för att konsumenter skall kunna se och göra skillnad på importerat och svenskt viltkött.

Vi kan med glädje konstatera att Vilt nu har kommit med som kategori under Kött från Sverige samt Från Sverige.

Syftet med märkningen är att visa på spårbarhet och ursprung.
Viltmatakademin ser dock att vi på sikt får fram en  certifiering där hela värdekedjan kan ingå för att säkerställa bästa möjliga hantering och kvalitet på viltköttet från skog till bord.

http://www.lantbruk.com/lantbruk/klartecken-att-svenskmarka-viltkott

http://www.atl.nu/lantbruk/viltkott-ursprungsmarknings/

http://svenskjakt.se/start/nyhet/aven-viltkott-kan-ursprungsmarkas/

 

Artiklar om viltkött:

Äkta mat
Jakten på den perfekta smaken

Nr 9 2014

Svenskt Sigill
Intervju med Linda

Borlänge tidning 31 juli

Pressmeddelande

Överenskommelse om målen för den svenska livsmedelsstrategin

dt.se 30 juli

Snårig väg från skog till hylla

Älgkött kan få egen märkning

Svenskarna villiga betala mer för maten

Från skog till bord

Jaktartikel SvD 201403 TM

Svenska Viltmatakademin 
Sältlösavägen 1 
197 92 BRO

Styrelsen

Ordförande 
Torsten Mörner 
Mobil +46 705 67 93 52 

Vice ordförande
Maria Silfverschiöld 
Mobil + 46 708 228 500


Sekreterare 
Henrik Treschow 
Mobil +46 705 153060

Programchef 
Anders Levén 
Mobil + 46 703 25 45 59 

KC Wallberg 
Mobil +46 706 35 7089 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 66 06 22

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se