Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Ledamöter i Svenska Viltmatakademin

 

kc_wallbergKarl-Christer Wallberg, Stockholm      Bestick Nr 1

Sekreterare styrelsen

Efter drygt sju års gastronomiska studier bl.a vid Restauranghögskolan och med en fil kand i restaurang- & måltidskunskap i ryggen arbetade KC Wallberg i öppnings teamet för restaurang Riingo tillsammans med Marcus Samuelsson.

Därefter arbetade KC även med Daniel Boloud och hans prestige fyllda Café Boloud.

Efter åren utomlands blec KC restaurangchef och källamästare på Grispholms Värdshus.

2008 bleb KC Traktör på Skansen genom förvärvet av Restauration Gubbhyllan.

Sedan många år gör KC event både på svenska och utländska marker och även medverkat i många tv-program, gästspel och presentationer runt om i världen. KC leder utbildningar, håller föreläsningar och samarbete med Karolinska Institutet. Hans skogs- natur och vilt intresse föddes i barnsben men jakt först i vuxen ålder.

KC är aktuell i det egna nysläppta verket ”Mitt matrike” där en stor del handlar om vilt och tillagningsmetoder/teknik.

kc@upplevelsedesign.com

Tel: 070-635 70 89

 

 

Andreas Wickman, Stockholm                  Bestick Nr 2

Född 1983 och uppväxt på Kungsholmen I Stockholm samt på Ingarö i Värmdö kommun. Jag bor med min fru och 3 årige son i Stockholm. Jakt, fiske, motorfordon, mat och resor är mina intressen. Tog jägarexamen under gymnasietiden då vänner hade jaktmark på Norra Lagnö. Efter det har det blivit jakt i Åkers styckebruk, mestadels rådjur och älg.

Utbildning genom Restaurangakademins sommelier utbildning. Därefter påbörjades min yrkesbana som bartender, hovmästare och sommelier. Idag är jag grundare och huvudägare i två av Sveriges starkt växande vinimportörer, Lively Wines samt Independent Wine Company.

Viltmat behöver uppmärksammas mer och vi behöver underlätta för konsumenten att välja detta. Viltmaten är en högkvalitativ, hälsosam och hållbar tillgång dessutom en kulturbärare inom Svensk gastronomi. Min restaurangbakgrund, min yrkesmässiga roll inom vinbranschen i kombination med mitt jaktintresse kommer kunna tillföra Viltmatakademin något.

 

andreas@livelywines.se

 

 

Katarina Klingspor, Sörmland            Bestick Nr 3

Har jobbat i Sverige och utomlands främst på ekonomi- och finanssidan. Har sedan 2004 arbetat inom LRF-koncernen och de gröna näringarna bl. a som chef för strategiska investeringar, VD för LRF Samköp, CFO på LRFs moderbolag. Är sedan 2013 VD på LRF Konsult där visionen är att få landets småföretagare att växa. Har suttit i flertal styrelser genom åren alltifrån energibolag, Sånga-Säby Hotell & Konferens, djurvaccinföretag till två-stjärniga Edsbacka Krog. Har arbetat med affärsprojekt och initiativ på bl.a. livsmedelsexportsatsningar med svenska företag och Exportrådet (Business Sweden).

Att kunna bjuda familj och vänner på mat tillagad med råvaror från vårt svenska naturskafferi är fantastiskt.  

katarina.klingspor@lrfkonsult.se                                  

Tel: 073-087 53 60

 

 

 

christina_nilson-dag

Christina Nilson-Dag, Stockholm            Bestick Nr  4

Informationschef Svenska Jägareförbundet

Informationsansvarig på Svenska Jägareförbundet. Tidigare befattningar inom finans, design och turism. Men nu en passionerad jägare, gärna i hemtrakterna Kållandsö utanför Lidköping. Intresserad av vår relation till naturen som ändras drastiskt när allt fler bor i städer och inte vet var maten kommer ifrån. Det ställer nya krav på oss när vi talar om hållbarhet och vad vi ska ha naturen till. Viltmat är en viktig brygga i den diskussionen. Att äta vilt är som att ta med sig en del av vildmarken till bords.

Christina.nilson-dag@jagareforbundet.se

Tel: 070-738 83 06

 

 

maria-norrfalk

Maria Norrfalk, Falun                                   Bestick Nr  5

Med ett antal tunga befattningar bakom sig såsom Landshövding i Dalarna, GD Skogsstyrelsen, GD på SIDA samt utredare av älgförvaltning i Sverige på uppdrag av Regeringen, m.fl. statliga uppdrag. Nu Ordförande i Fortifikationsverket. Jagar älg, klövvilt mm.

maria.norrfalk@gmail.com

Tel: 070-385 08 00

 

 

Niklas Sjöblom, Stockholm                         Bestick Nr  6

Har 45 års erfarenhet av jakt i olika former. Uppskattar lika mycket en sjöfågeljakt vid kusten som en jakt efter klövvilt. Gustaf Schröders jaktböcker var den litterära näringen alltsedan unga år.

Kommer från en familj med lång erfarenhet av att tillaga viltkött, både som husmanskost och till fest. Då nära och kära bjuds på middag kommer råvarorna oftast från skog och sjö.

De femton åren från olika chefspositioner inom bankvärlden har lagt grundstenen till en syn om att det är viktigt att lyssna på andra, sätta mål och inte ge sig förrän de är uppnådda.

niclas.sjoblom@live.se

Tel: 070-631 20 73

 

 

jakobhJacob Högfeldt, Äleby, Stallaholmen      Bestick Nr 7

Jacob Högfeldt driver Äleby Gård utanför Stallarholmen i Sörmland och är sakkunning inom viltmat, vilthantering samt utbildar viltundersökare. Förutom jakt och konferenser finns även en viltbod som Jacob driver framgångsrikt och inhandlar själv viltet från jakter runt om då inte det egna viltet på gården räcker till.

jacob@aleby.com,

Tel: 070-566 62 22

 

 

Tommy Ohlström, Stockholm                              Bestick Nr 8

 

x

 

 

 

Maria Silfverschiöld, Lidingö,                  Bestick Nr 9

Vice ordförande

Viltentreprenör och grundare av Koberg Vilt, som sedan 2007 förädlar frilevande vilt från Kobergs egendom. I dag drivs verksamheten av en anställd.

Efter ett år i Sydafrika med jobb inom energi- och vattenbesparing är Maria tillbaka i Sverige och arbetar som VD på JOM AB, ett företag som levererar högkvalitativa gjutjärns- och smidesprodukter för skydd, utsmyckning och funktion i offentliga och privata miljöer.

Maria brinner för god hantering av vilt samt produkt- och varumärkesutveckling. Föreläser om vilt som resurs samt om viltets värde både som kost och som del av vårt ekosystem.

Ledamot av den fristående stiftelsen Sveriges Vildnad samt ledamot av dess valberedning.

maria@gerente.se

Tel: 070-822 85 00

 

 

C-G Wachtmeister, Vanås                           Bestick Nr 10

Styrelsen

Bor på Wanås i Skåne och har där bedrivit jord- skogs- och viltbruk i mer än 30 år. Nu har nästa generation tagit över.  Framgångsrik i förvaltningen av vildsvin och annat klövvilt på gården. Redaktör för kokboken »The Ingleby Kitchen« 2013, som utgivits på eget förlag. Matlagningsutbildad i NY. Skrivit Boken »Konst, Kor och Kärlek på Wanås Slott« (Langenskiölds 2017) tillsammans med Marika W. Några kapitel behandlar viltfrågor, mathållning på godsen förr och livsstilen på landet.

cgw@wanas.se

Tel: 070-866 06 22

 

 

Gert Klötzke, Stockholm                            Bestick Nr 11

Kock och adjungerad professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå Universitet. Blev hedersdoktor vid Umeå Universitet 2014. Tidigare lagledare för Svenska Kocklandslaget under flera år. Sedan 2010 rådgivare till finska kocklandslaget. Kokboksförfattare. De svenska råvarorna står alltid i fokus och det har gett många småskaliga producenter möjlighet att presenteras för kockar i världen. Detta är omsatt i praktiken i form av julbordet på Fjäderholmarnas krog sedan 2006 med ett årligt gästspel under 10 veckor.Domare vid mattävlingar världen över. Årets Kock 1986 och blev även Årets Viltkock samma år.

Jagar gärna, men hinner mycket sällan.

g.klotzke@wok.nu

Tel: 070-560 19 52

 

 

 

 

 

nr12Torsten Mörner, Bro                                    Bestick Nr 12          

Ordförande

Viltveterinär, vilthanterare, kokboksförfattare, skriver råd om vilthantering i Svensk Jakt sedan 1996.

Jagar helst fågel med stående fågelhund, och då helst ripa, skogsfågel eller rapphöns. Är också allätare när det gäller jakt och uppskattar mycket dagens klövviltsjakt i Sverige.

Står för matlagningen hemma där det oftast blir vilt. Prövar hela tiden nya grepp om viltköttet och tycker vi är alldeles för dåliga på att tillvarata hela djuret inklusive alla inälvor – från mule till svansen.

torsten.morner@telia.com,

Tel: 070-567 93 52

 

 

 

nr13Henrik Treschow, Lund                               Bestick Nr 13

Styrelsen

Skåning med 34 års erfarenhet av aktivt arbete i livsmedelsbranschen i ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag, Procordia. Sedan 7 år aktiv i flera styrelser i små och stora bolag från jord (olika jordbruksegendomar samt Jordägareförbundet t.o.m. 2013) till bord (HKScan, Finland). Härutöver några industribolag. Djur och natur, jakt och fiske, mat och vin är starka intressen. Lagar middagar till vardag och fest, gärna med vilt som bas.

Har stor erfarenhet av livsmedelskedjan och brinner nu för att det etableras en viltmatskedja som säkrar avsättningen av det växande utbudet av viltkött.

henrik.treschow@foodman.se

Tel: 070-515 30 60

 

 

 

anders-leven-2Anders Levén, Värmdö,                                Bestick Nr 14 

Programchef styrelsen

Kock & Matkreatör men även korvfabrikör.

Började jobba på TV redan som sexåring och har nu lagat högt och lågt i över 620 program. Förmedlat dryck- och mattips varje fredag i Sveriges bästa Radiokanal (2014) Skärgårdsradion 90,2.

Njuter av jakt och allt vad detta fantastiska naturliv innebär.

Lagar vilträtter och gärna med nytänkande smaker.

Dold talang: Målar porslin riktigt bra!

Har stor passion för resor.

Även ordinarie Ledamot i Korvakademin.

andersleven@telia.com

Tel: 070-325 45 59

 

 

fredrikrabarberFredrik Eklund, Borensberg                      Bestick Nr 15

Sedan 2002 kock och krögare på Göta Hotell i Borensberg. Född och uppvuxen i Orsa, Dalarna. Matpräglad i köket på Edsbacka krog. Fredrik är även ledamot i Östergötlands Lutfiskakademi och Hagdahls akademien samt ett starkt engagemang i Östgötamat ekonomisk förening.
Jagar gärna allt från bäver via änder till klövvilt och helst med wachteltiken Smilla.

info@gotahotell.se

Tel: 070-934 30 06

 

 

 

 

 

manChrister Lingström, Strängnäs                 Bestick Nr 16

Kock och tidigare innehavare av Edsbacka krog. Driver nu restaurang i Strängnäs

christer@lingstrom.se

Tel: 070-333 19 80

 

 

 

 

 

 

mats-sandgren-173Mats Sandgren, Sundsvall                         Bestick Nr 17

Verkställande direktör SCA skog mellan 2008 och 2018. Skogsdirektör i Södra 2003-2008. Dessförinnan diverse befattningar inom SCA Timber och Skog. Numera Senior Advisor på SCA-koncernen.Ordförande i Skogs- och Lantarbetsgivarna SLA och i dess Skogssektion. Småländsk storätare av jakt – allt från älg till skogsfågel och ripor.

mats.sandgren@sca.se

Tel: 070-684 96 30

 

 

 

 

 

 

 

tonyTony Wallin, Stockholm                           Bestick Nr 18

Matskribent sedan drygt 30 år, varav 23 som chefredaktör för Buffé. Lagar gärna vilträtter, med hjort och vildsvin som favoritkött. Och om tillfälle ges gärna viltfågel som orre och ripa. Tycker det är dags att dagligvaruhandeln tar sitt ansvar och hjälper till att tillhandahålla viltkött till icke-jagande konsumenter. Har den teoretiska delen av jägarexamen men skjuter inte. Håller dock gärna till i skogen men då oftast med en motorsåg i handen.

tony.rm.wallin@gmail.com

070-518 23 78

 

 

 

 

 

anders-kjellstromAnders Källström                                         Bestick Nr 19

VD och Koncernchef i Lantbrukarnas Riksförbund sedan 2009. VD i AB Allehanda i Örnsköldsvik 1999–2009. Ordförande i Länsförsäkringar Västernorrland 2000–2010 samt ordförande i MODO Hockey åren 2007–2009. Nu ordförande i SHL.

Veckopendlande norrlänning med rötterna på en släktgård i Domsjö, Ångermanland. Jagar helst rådjur och småvilt.

anders.kallstrom@lrf.se

Tel: 070-629 55 02

 

 

 

 

 

nr20

Rolf Salomonsson,                                     Bestick Nr 20

Ledamot sedan föreningen startade. Styrelsemedlem tillika kassör de första två verksamhetsåren. Jagar gärna och så ofta tillfälle ges och vid för tidpunkten tillåtet vilt. Företrädesvis på egna marker i Ångermanland. Så ofta det går med sina två söner. Lagar gärna mat både vardag och fest till familj och vänner, företrädesvis på vilt. Torkar, röker och tar tillvara på det mesta av djuret. Lång yrkeserfarenhet från restaurang- och restauranggrossistbranschen. Tidigare styrelseledamot i Restaurangakademien AB samt ledamot i Restauranghögskolan, Umeå universitets advisory board. Nu egenföretagare i bolaget Interim Management i Norr AB med uppdrag inom bl a livsmedels- och restauranggrossistbranschen.

rolf.salomonsson@lillegard.nu

Tel: 070-404 17 51

 

 

 

Svenska Viltmatakademin 
Sältlösavägen 1 
197 92 BRO

Styrelsen

Ordförande 
Torsten Mörner 
Mobil +46 705 679 352 

Vice ordförande
Maria Silfverschiöld 
Mobil +46 708 228 500


Sekreterare/skattmästare 
Henrik Treschow 
Mobil +46 705 153 060

Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se