Julskinka av vildsvin

Sätt vildsvin på julbordet!

Vildsvinsjulskinka blir en god höjdpunkt på julbordet. Vildsvinsköttet ger julskinkan en mild viltsmak, det är lika enkelt att laga som vanlig skinka. Vilt är dessutom det mest naturliga kött som finns och svenskt vilt är en sann naturresurs.

- Självklart ska vi ha vildsvinsjulskinka på julbordet! Det finns inget bättre kött, säger Katarina Klingspor, ordförande i Svenska Viltmatakademin.

Viltkött är både fettsnålt, smakrikt, närproducerat, utan tillsatser och har lägst CO2-avtryck av allt köttslag. Vildsvinsskinka går att köpa fryst från flera seriösa leverantörer. Svenskt Gårdsvilt förkokta vildsvinsskinka går att hitta i utvalda butiker eller kan beställas till exempel via www.mathem.se.

För jägare som hanterar viltkött direkt från skogen rekommenderar vi vår lista på 7 goda hygienråd för bättre viltkött. Så kan du vara säker på att viltköttet är friskt och hygieniskt hanterat.

Viltmatakademins kock och matskribent Anders Levén har tagit fram recept på vildsvinsjulskinka.

- En välanrättad vildsvinsjulskinka sätter verkligen fart på julbordet, säger Anders Levén.

Varför gillar du att laga mat med viltkött?

- Det är smakrikt, magert och närproducerat. Har man därtill jagat själv så känns det extra kul, men det är verkligen inget krav. Idag finns allt mer viltkött i handeln.

Är det svårt?

- Nej inte alls. Men viltkött är magert och behöver därför lite extra uppmärksamhet vad gäller övriga ingredienser och temperatur.

Hur ska man tänka när man tillagar vildsvin?

- Låt tankarna flöda kring alla goda smaker från skogen. Det vilda skänker en viss mystik och ger rätten mer karaktär.

Prova ett vilt alternativ till den vanliga julskinkan i år!

Så här gör du.

Recept på julskinka av vildsvin med sötstark senapsgarnering

Ingredienser till kokning

Om du köper färdigkokt skinka kan du börja direkt med griljeringen. Vi har använt rimmad skinka som är kokt i sousvide och kommer färdig från Svenskt Gårdsvilt. Om du hellre kokar själv kan du med fördel använda följande ingredienser:

Griljering

Gör så här

  1. Lägg skinkan i en kastrull med kallt vatten och koka upp det hela. Har du färdigkokt skinka kan du gå direkt till 5 nedan.
  2. Häll bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker skinkan. Krydda med de övriga ingredienserna.
  3. Koka upp på spisen och sedan försiktigt i ca 90 grader, gärna i kastrullen i ugnen med locket på glänt tills skinkan nått ca 63 grader i kärntemperatur.
  4. Ta ur skinkan. Klipp bort nätet. En vildsvinsskinka har i regel mindre fett, så var rädd om detta.
  5. Blanda ingredienserna till griljeringen (utom ströbröd och kryddnejlikor) och pensla på den kokta skinkan. Det är viktigt att göra detta när köttet fortfarande är varmt för att undvika bakterietillväxt vilket lätt händer när skinkan svalnar och värms igen.
  6. Strö över ströbrödet. Griljera i 225°c tills ytan blir gyllenbrun. Låt svalna. Sen är skinkan färdig. Tryck i några kryddnejlikor för extra piff.
  7. Servera varm eller kall, som du vill! Varför inte med en snygg sallad av granatäpplekärnor och skivad apelsin?