Vildsvinsrillette

Vildsvinsrillette

Ca 2 kg sida av vildsvin, helst brungris
500 gram grisspäck eller ankfett. Behövs ej om grisen är fet.
½ vitlök
Några timjanskvistar, salviablad och ett par lagerblad
2dl äppelcidervinäger
Vatten

Salta grisköttet väl. Rulla ihop och lägg svalt i påse i 6 timmar.
Skär späcket eller ankfettet i bitar och lägg i botten på en ugnssäker gryta med lock. Skär köttet i ca 2cm tärningar. Lägg vildsvinsköttet i grytan tillsammans med vinägern, och täck precis med vatten. Gör en kryddpåse av gasväv med vitlöken, och några kvistar timjan, salvia samt lagerblad. Lägg i grytan.
Koka i ca 140 grader varm ugn i ca 4-5 timmar. Köttet skall koka sönder.
Fiska upp kryddpåsen och sila av köttet över en skål.
Fördela köttet med en gaffel och packa i en glasburk eller vacker terrinform. När köttet och fettet svalnat skedas fett över köttet så det täcker. Det skall bli ett skyddande fettlager överst som skydd.

Gräddig vildsvinsgryta med jordärtskocka och citron
Dra nytta av viltfoderväxten jordärtskocka!
Servera med syrliga tillbehör som gelé, pressgurka eller rårörda lingon. Kokt färskpotatis eller rostade rotsaker…

600gr putsad bog, hals eller stek i stora kuber
2st vitlöksklyftor, skalade
1st Ingrid Marieäpple, skalat utan kärnor
1st gul lök, skalad och delad i fyra bitar
4-6 normalstora jordärtskockor
1 citron
1  rosmarinkvist
2dl tort, vitt vin
3dl grädde

Förväll köttet och slå bort vattnet. Riv det gula av citronskalet.
Fräs lök, vitlök och äpple i tjockbottnad kastrull med en skvätt matolja utan att det tar färg. Tillsätt kött, citronsaft och vitt vin.
Skala och dela jordärtskockorna. Täck med vatten och låt koka sakta tills köttet är mört. Lyft upp köttet och låt buljongen reducera tillsammans med grädden och rosmarinen till krämig konsistens. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar. Sila såsen över köttet.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.