Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

 

Årets viltkrog 2019: 

LUX DAG FÖR DAG

 

Stockholmskrogen Lux Dag för Dag blev på söndagen (11/11) utsedd till Årets Viltmatrestaurang 2018. I finalomgången stod det mellan Lux, Gammelgården, Sälen och Färna Herrgård, Skinnskatteberg.

–Det var oerhört jämnt, men Lux breda, långsiktiga och nydanande viltarbete fällde avgörande, säger juryns ordförande Gert Klötzke, Viltmatakademin.

Juryns motivering till priset lyder:

»Lux Dag för Dag låter råvarorna styra menyn för att gästen ska få uppleva dem när de är som bäst. På ‘Farmers Dinner‘ får gästen förutom en god middag emellanåt lära sig mer om jägaren, jakten och tillvaratagande av viltköttet.«

 

 

Henrik Norström och Daniel Frick från
Lux Dag för Dag tog emot utmärkelsen
Årets Viltmatrestaurang 2018 av
KC Wallberg, Svenska
Viltmatakademin.

Henrik Norström och Daniel Frick från
segrande Lux omges av respresentanter från
Färna Herrgård, Skinnskatteberg (tv), och
Gammelgården, Sälen (th). Längst till vänster
KC Wallberg, Viltmatakademin.

 

Totalt hade 29 restauranger nominerats till priset. Något som gläder arrangerande Svenska Viltmatakademin mycket.

–Vi ser det som ett tecken i tiden, säger dess ordförande Torsten Mörner. Som, liksom hela akademin, jobbar hårt för att viltmat ska kunna finnas på allas tallrik.

–Det är en naturlig, nyttig och miljövänlig råvara som vi hoppas att allt fler ska kunna njuta av. Som ett led i detta arbete har vi instiftat priset Årets Viltmatrestaurang.

 

Lux Dag för Dag

LUX Dag för Dag (http://www.luxdagfordag.se) ligger på Lilla Essingen i Stockholm och drivs av den mycket meriterade krögaren Henrik Nordström. Henrik driver förutom LUX Dag för Dag även bland annat B.A.R i Stockholm. Henrik är som en av fyra svenskar silvermedaljör i »Kock-VM«, Bocuse d’Or. Henrik är också sedan ett antal år en inbiten jägare. Råvarorna styr den dagliga menyn på LUX Dag för Dag. Varje dag skapas en meny utifrån de bästa råvarorna den dagen. Hos Lux Dag för Dag får gästerna uppleva svenska råvaror när de är som bäst. Vi serverar frukter när de är som allra saftigast, grönsaker när nyss skördats och vilt när jakten varit god. På temakvällarna ”Farmers Dinner” får gästen inte bara uppleva en god middag. Det är en utbildningsmiddag där kunskap förmedlas om de råvaror som serveras. Är det viltkött som ska tillagas visar man hur man både omhändertar, styckar och tillagar viltet.

Juryns medlemmar:

Gert Klötzke, mångårig ledare av Svenska Kocklandslaget. Årets Kock samt gästprofessor i gastronomi på Restauranghögskolan Umeå Universitet. Tillika hedersdoktor på Umeå universitet. Jägare och ledamot Svenska Viltmatakademin.

Fredrik Eriksson, restauratör i Stockholm med restauranger som Långbro Värdshus och Nationalmuseum. Årets Kock och mångårig kreativ ledare Restaurangakademin.

Christer Lingström, Årets Kock och tidigare ägare av Edsbacka Krog. Sveriges första tvåstjärniga Michelinrestaurang. Jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.

Anders Levén, restauratör i Stockholm, kokboksförfattare med inriktning mot framför allt viltkött. Jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.

K-C Wallberg, restauratör i Stockholm, driver bland annat Gubbhyllan på Skansen. Kokboksförfattare, jägare och ledamot i Svenska Viltmatakademin.

Jörgen Andersson, restauranggrossisten Mårdskog & Lindqvist som är samarbetspartner.

 

 

 

 

 

 

 

Tävling med viltkött på menyn

Tävlingen om Årets viltmatrestaurang återkommer i ny tappning. Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen med stöd av Svenska Jägareförbundet.
– Vi vill lyfta viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.

Nomineringen ska vara inne före den 7 oktober, och i slutet av året kommer vinnaren att koras. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som vill satsa på viltkött i sin meny.

Den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet får också priset. 

 

Vildsvin i grytan

I år ligger fokus främst på vildsvinsköttet.

I takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer allt mer vildsvinskött ut på marknaden. Då måste också konsumtionen av vildsvinskött öka.

– Det finns ett jättestort intresse för matlagning och kokböcker. Människor äter oftare ute och lägger stor vikt vid sunda råvaror, där ligger viltköttet helt rätt. Tyvärr är det många som tvekar när det gäller vildsvinskött vilket är synd, säger Christina Nilson-Dag.

 

Prisade kockar

I juryn sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets Kock och mångårig ledare av kocklandslaget. Där sitter även Fredrik Eriksson, kreativ ledare för Restaurangakademin och även han vinnare av Årets Kock, tillsammans med antal personer från olika branschföretag.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin.

Svenska Jägareförbundet stödjer utmärkelsen och uppmanar sina medlemmar och andra att nominera lämpliga restauranger till Årets viltmatrestaurang.

 

 

 

 

 

Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se