Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltmatdag 2022

 

Fredag 19 augusti 2022

Även i år fick vi hylla Sveriges bästa viltkrogar.

Viltmatakademins utmärkelse Årets Viltkrog delas av Hotell Gammelgården i Sälen och Restaurang Jord i Linköping.

Juryns under ledning av Henrik Norström och Marie Söderqvist motiverar valet så här:

 

Restaurang Jord i Linköping:
”Ständig innovation och utveckling som skapar nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.”

 

Hotell Gammelgården i Sälen:
”Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.”

 

Besökarna på Årets viltmatdag fick också lyssna till landsbygdsminister Anna-Caren Sätherbergs hälsning, provsmaka kötträtter tillagade av Viltmakademins ledamöter samt delta i frågestund och paneldiskussion på temat "Vilt är mat!" med Henrik Norström, restaurang Lux i Stockholm, Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne, Poul-Erik Jensen, fd ordförande i Viltmästarna samt moderatorn Henrik Treschow, Viltmatakademin.

 

Sen blev det politisk debatt med Malin Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och Erik Ottosson, riksdagsledamot för Moderaterna. Moderator Marie Söderqvist, Viltmatakademin, fick till slut vad som skiljer dem åt.

 

Vi tackar Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) för allt stöd och hjälp med arrangemanget och för en mycket trevlig miljö.

 

 

 

 

Nu är anmälan för kandidater till Årets Viltkrog 2022 stängd.

Tävlingen Årets viltkock har lagts på is tills vidare.

Svenska Viltmatakademin arrangerar Årets Viltmatdag 2022 i samarbete med:
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, Svenskt Gårdsvilt, Skånemejerier. 

 

Restaurang Jord med köksmästare Oskar Gunnarsson och restaurangchef Sebastian Allinger.
Restaurang Jord med köksmästare Oskar Gunnarsson och restaurangchef Sebastian Allinger.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
Årets viltkrögare smakar på citronrabbis  på viltkanin från Sudret lagad av Viltmatakademins CG Wachtmeister.
Årets viltkrögare smakar på citronrabbis på viltkanin från Sudret lagad av Viltmatakademins CG Wachtmeister.
Fänkålsolja på tjälknöl av vildsvin.
Fänkålsolja på tjälknöl av vildsvin.
Malin Larsson, riksdagskandidat (s) diskuterar vilt.
Malin Larsson, riksdagskandidat (s) diskuterar vilt.
Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
DSC08143
Publikfråga från Svenskt Gårdsvilts VD Christian Gylche.
Publikfråga från Svenskt Gårdsvilts VD Christian Gylche.
Jakob Lind o Henrik Norström liten
Henrik Treschow i Viltmatakademin diskuterar med en av årets viltkrögare.
Henrik Treschow i Viltmatakademin diskuterar med en av årets viltkrögare.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Svenska Viltmatakademin 
Sältlösavägen 1 
197 92 BRO

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Katarina Klingspor 
Mobil +46 730 875 360

Sekreterare/skattmästare
Henrik Treschow
Mobil +46 705 153 060


Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Jakob Lind
Mobil +46 70 431 4705

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se