Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltmatdag 2024

Årets Viltmatdag 2024 genomförs i samarbete med Smakfestivalen i Umeå fredag den 6 september.

Viltmatakademin arrangerar då prisutdelning för Årets Viltkrog och tävlingen Årets viltkock!

Mottagare av utmärkelsen Årets Viltkrog utses av Viltmatakademins jury efter en öppen nominering medan Årets Viltkock koras i en tävling på stora scenen under Matfestivalen.

Tävlingsledare för Årets Viltkock är Ulrika Brydling, verksamhetsledare på Eldrimner och välkänd kock. Juryn för båda titlarna består även av Henrik Norström, Danyel Coyet, Marie Söderqvist och Lubbe Garell från Svenska Viltmatakademin.

 

Årets viltkrog 2023 hölls i Växjö!

Vinnaren presenterades på Årets Viltmatdag i Växjö, 8 september.

Juryns motivering:

"Vilt är hippt. Vilt är rätt. Men för Eriksberg är viltmat mer än en trend. Under lång tid och alla årstider har Eriksberg klarat att servera vilt på samma höga nivå. Ett hårt och värdefullt arbete belönas."

Henrik Norström, Juryns ordförande

Katarina Klingspor, Ordförande Viltmatakademin

Tävlingen Årets Viltkrog syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för femte gången.

 

 

 

 

 

Mer om Årets viltkrog!

Tävlingen Årets viltkock är tillbaka!

 

 

Årets jury: Marie Söderqvist, Danyel Couet, Henrik Norström (ordförande), Lubbe Garell och Ulrika Brydling (ej med på bild). Foto: Gustav Hammarskiöld
Årets jury: Marie Söderqvist, Danyel Couet, Henrik Norström (ordförande), Lubbe Garell och Ulrika Brydling (ej med på bild). Foto: Gustav Hammarskiöld
Årets viltkrog 2023 är Eriksberg i Blekinge. Fv: Henrik Norström (juryns ordf), Joao de Matos (Eriksberg), Katarina Klingspor (juryn), PA Olsson (Eriksberg) och Marie Söderqvist (juryn). Foto: Johan Nyberg
Årets viltkrog 2023 är Eriksberg i Blekinge. Fv: Henrik Norström (juryns ordf), Joao de Matos (Eriksberg), Katarina Klingspor (juryn), PA Olsson (Eriksberg) och Marie Söderqvist (juryn). Foto: Johan Nyberg
Eriksberg är Årets viltkrog 2023: Joao de Matos, kökschef, och Per-Arne Olsson, VD.
Eriksberg är Årets viltkrog 2023: Joao de Matos, kökschef, och Per-Arne Olsson, VD.
Provsmakning med Henrik Norström, Viltmatakademin, med sin kronhjortsterrin med kantareller, pistagenötter, saltad griskind och dragonmajonärs.
Provsmakning med Henrik Norström, Viltmatakademin, med sin kronhjortsterrin med kantareller, pistagenötter, saltad griskind och dragonmajonärs.
Tjälknöl av vildsvin med olivolja, fänkålsfrön, citron, vitlök och sherry. Av Jakob Lind.
Tjälknöl av vildsvin med olivolja, fänkålsfrön, citron, vitlök och sherry. Av Jakob Lind.
Andreas Landén med lufttorkade isterband på vildsvin.
Andreas Landén med lufttorkade isterband på vildsvin.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hälsade alla välkomna med en hyllning till viltmaten.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hälsade alla välkomna med en hyllning till viltmaten.
Professor Fredrik Nyström från Linköpings Universitet, berättade om viltköttets proteinrikedom.
Professor Fredrik Nyström från Linköpings Universitet, berättade om viltköttets proteinrikedom.
Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se