Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltdag 2021

Årets Viltdag 2021 gick av stapeln fredag 20 augusti på Eriksberg i Blekinge i samarbete med Eriksberg Hotell- och Safaripark. Här korades också Årets Viltkrog. Det blev till slut Restaurang Jord i Linköping som tog hem segern med Färna Herrgård och Lux Dag för Dag i Stockholm som goda grannar på prispallen. Årets Viltmatprofil blev Christer Wachtmeister på Svenskt Gårdsvilt.

Det matnyttiga seminarieprogrammet inleddes av näringsminister Ibrahim Baylan som lyfte fram viltets betydelse för kosthållningen under ett uppskattat inledningsanförande, trots lite teknikkrångel. 

Torsten Mörner presenterade Viltmatakademins 7 tips för bättre viltkött som baseras på Viltmatakademins undersökning av bakterietillväxten i viltkött. Läs mer om undersökning och tips här!

Därefter berättade Anders Levén om att göra vildsvinskorv.

Inga-Lena Eriksson, kökschef och sommelier på Färna Herrgård och förkämpe för den närodlade matlagningskonsten, delade med sig av kunskaper och erfarenhet om valet av drycker.

Efter lunch blev det prisutdelning och samtal med Andreas Landén på Restaurang Jord i Linköping som tog hem förstaplatsen i Årets Viltkrog, Inga-Lena Eriksson på Färna Herrgård och Henrik Norström på Lux Dag för Dag. Ett särskilt diplom med Årets viltmatprofil gick till Christer Wachtmeister på Svenskt Gårdsvilt för att han under flera år planerat för att starta en omfattande verksamhet med syfte att dels säkra tillgången av viltkött från större gods, dels etablera en fungerande värdekedja ända ut till handel och restauranger.

"Han har lagt sin själ i att sy ihop första delen av värdekedjan. Verksamheten är igång i god omfattning och erbjuder en stor variation på produkterna tillverkade av olika viltslag, olika styckningsdetaljer och förädlade produkter."

Programmet avslutades med paneldiskussion på temat "Vildsvin i ett viltmatperspektiv – Vad ska till för att få en god vildsvinsbiff på tallriken?” I samtalet deltog Ulrika Karlsson Arne från Jägareförbundet , Christian Gylche, VD Svenskt Gårdsvilt, Mikael Riedel, affärsområdeschef för färskvaror på Bergendahl Food och Gert Klötzke, Viltmatakademin. Moderator var Henrik Treschow, sekreterare i Svenska Viltmatakademin.

 

Vinnare av Årets Viltkrog 2021 är Restaurang Jord!

På grund av covid-19 har vi valt att skjuta upp tävlingen Årets viltkock till nästa år. Håll utkik!

Svenska Viltmatakademin arrangerar Årets Viltdag i samarbete med:
Mårdskog & Lindkvist, Svenska Jägarförbundet, Svenskt Gårdsvilt, Skånemejerier och Eriksbergs Hotell & Safaripark.

 

Finalisterna i Årets Viltkrog på scen.
Finalisterna i Årets Viltkrog på scen.
Katarina Klingspor, med näringsminister Ibrahim Byalan.
Katarina Klingspor, med näringsminister Ibrahim Byalan.
Torsten Mörner om hygienrutiner för bättre viltkött.
Torsten Mörner om hygienrutiner för bättre viltkött.
Deltagare i Årets Viltdag.
Deltagare i Årets Viltdag.
Jägarförbundets Ulrika Karlsson-Arne på väg till panelen om vildsvin.
Jägarförbundets Ulrika Karlsson-Arne på väg till panelen om vildsvin.
Anders Levén om att göra korv på vildsvin.
Anders Levén om att göra korv på vildsvin.
Viltmatakademins sekreterare Henrik Treschow håller i debatten.
Viltmatakademins sekreterare Henrik Treschow håller i debatten.
Skånemejerier besöker Årets Viltdag.
Skånemejerier besöker Årets Viltdag.
Christer Wachtmeister blev Årets Viltmatprofil 2021.
Christer Wachtmeister blev Årets Viltmatprofil 2021.
Toast Mörner: rökt andbröst, abborrfilé och laxrom. Av Anders Levén.
Toast Mörner: rökt andbröst, abborrfilé och laxrom. Av Anders Levén.
Svenska Viltmatakademin 
Sältlösavägen 1 
197 92 BRO

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Katarina Klingspor 
Mobil +46 730 875 360

Sekreterare/skattmästare
Henrik Treschow
Mobil +46 705 153 060


Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Jakob Lind
Mobil +46 70 431 4705

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se