Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltkock 2024

Tävlingen Årets Viltkock här igen 2024!

På grund av coronapandemin flyttade vi tävlingen Årets Viltkock några år framåt. Men nu är den här igen! På Umeå Smakfestival kommer tre kockar att få kämpa på scenen om utmärkelsen Årets Viltkock. 

I år riktas tävlingen till kockar verksamma i norra Sverige (Norrland)

Vill ni vara med? I så fall ska ni göra följande:

Senast torsdag 2 juli: maila till ulrika@brydling.se att ni vill vara med.

Senast torsdag 30 juli: maila till ulrika@brydling.se med ett recept och foto på er bästa renskavsrätt.

Måndag 5 augusti kommer Viltmatakademins jury att ta fram 3-4 finalister som får tävla på scen under Smakfestivalen i Umeå. Då meddelas också tävlingsvillkoren. Tävlingen går av stapeln 6 september mellan 11.00 och 14.00 med prisutdelning kl 15.00. Uppgiften är att laga en huvudrätt. Köttråvara under tävlingen levereras av Norrlandsvilt: renrostbiff av sarv med kappa samt rökt renhjärta. Resterande råvarukorg samt alla övriga kostnader står finalisterna själva för (eventuellt kan logi vid behov ordnas i Umeå).

Tävlingsledare för tävlingen Årets Viltkock 2024 är Ulrika Brydling, verksamhetsledare på Eldrimner. Juryn består av Henrik Norström, Ulrika Brydling, Danyel Coyet, Marie Söderqvist och Lubbe Garell från Svenska Viltmatakademin.

För mer information:

Ulrika Brydling, tävlingsledare: ulrika@brydling.se, 070- 640 06 98

Rolf Salomonsson: rolf.salomonsson@lillegard.nu, 070- 404 17 51

 

2020 års vinnare var Johan Bjurström från Restaurang Gammelgården i Sälen. 

– Det som gör det roligt att jobba med vilt, är att man vet att djuren levt ett bra liv i naturen. Det är mer hållbart att arbeta med vilt i dagens samhälle och jag önskar att fler människor ser viltköttets fördelar och att det hamnar på fler restauranger och butiker i framtiden. För att komma dit är tävlingen Årets Viltkock mycket betydelsefull, säger Johan Bjurström.


Johan lägger upp vardagsrätten.

Kampen om Årets viltkock avgjordes på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge och är ett samarbete mellan dem, Svenska Viltmatakademin, Mårdskog & Lindkvist AB och Svenska Jägareförbundet.

I juryn satt Gert Klötzke, Anders Levén, KC Wahlberg, samt Anna Gidgård, redaktör Mer Mat samt Jörgen Andersson Mårdskog & Lindkvist AB.

Kontakt med förra årets vinnare: Johan.bjurstrom@gammelgarden.se
Restaurang Jord i Linköping. https://restaurangjord.se

Oskar Gunnarsson, Köksmästare. Andreas Landén, Krögare. info@restaurangjord.se, 070-3301092.

Läs mer om utmärkelsen Årets Viltkrog

Delta i Årets Viltdag 2021

Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen Årets Viltkock i samarbete med Eriksberg Hotel & Nature Reserve och Mårdskog & Lindkvist AB.
För mer information, kontakta Rolf Salomonsson, Svenska Viltmatakademin, 070-404 17 51

 

Ulrika Brydling, ledamot i viltmatakademin och tävlingsledare i Årets Viltkock 2024 i Umeå.

Ulrika Brydling, ledamot i Viltmatakademin och tävlingsledare i Årets Viltkock 2024.

Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se