Årets Viltkrog 2024!
Välkomna till prisutdelningen för Årets Viltkrog och tävlingen Årets viltkock 6 september på Smakfestivalen i Umeå!
Den 6 september utser Svenska Viltmatakademin Årets Viltkrog och Årets Viltkock i Sverige. Det sker på Smakfestivalen i Umeå under Viltmatdagen 2024.
Mottagare av utmärkelsen Årets Viltkrog utses av Viltmatakademins jury efter en öppen nominering medan Årets Viltkock koras i en tävling på stora scenen under Matfestivalen i Umeå. Tävlingsledare för Årets Viltkock är Ulrika Brydling, verksamhetsledare på Eldrimner och välkänd kock. Juryn för båda titlarna består även av Henrik Norström, Danyel Coyet, Marie Söderqvist och Lubbe Garell från Svenska Viltmatakademin.
2023 blev Eriksberg Hotell och Safaripark Årets Viltkrog och före det har bland annat Restaurang Jord i Linköping, Gammelgården i Sälen och Fäviken i Jämtland fått utmärkelsen. Tävlingen Årets Viltkock har varit pausad under några år men senast vann Johan Bjurström, då verksam på Gammelgården i Sälen.
Tävlingen Årets Viltkrog syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten.
För nominering till Årets Viltkrog: info@viltmatakademin.se
Rolf Salomonsson, rolf.salomonsson@lillegard.nu
Ulrika Brydling, ulrika@brydling.se
Årets viltkrog 2023 hölls på Eriksberg Hotell & Safari.
Vinnaren presenterades på Årets Viltmatdag i Växjö, 8 september.
Juryns motivering:
"Vilt är hippt. Vilt är rätt. Men för Eriksberg är viltmat mer än en trend. Under lång tid och alla årstider har Eriksberg klarat att servera vilt på samma höga nivå. Ett hårt och värdefullt arbete belönas."
Henrik Norström, Juryns ordförande
VIll du nominera någon till Årets Viltkrog 2024?
Skicka oss din anmälan till viltkrog@viltmatakademin.se! Läs mer om villkoren nedan.
För att delta i tävlingen ska följande skickas till juryns ordförande.
- Ett receptexempel med vilt som huvudråvara samt foto på den tillagade maträtten.
- En allmän beskrivning av restaurangens arbete med vilt som råvara.
Maila recept, bild och beskrivning till: viltkrog@viltmatakademin.se .
Kriterier som juryn väger in i sin bedömning:
- Kvalitet på den presenterade viltmaträtten (enligt recept, bild och beskrivning).
- Råvara. Hur restaurangen i sin verksamhet och sina menyer tar hänsyn till aktuell säsong, hur man nyttjar delar från hela djuret, inte bara ädla detaljer, samt hur restaurangen visar upp en lokal prägel på valet av råvaror.
- Presentation. Hur viltet ingår som en naturlig del i restaurangens verksamhet. Hur det syns i meny, val av råvaror samt i marknadsföringen.
På grund av covid-19 har vi valt att skjuta upp tävlingen Årets viltkock till nästa år. Håll utkik!
Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen Årets Viltkrog i samarbete med:
KSLA, Svenskt Gårdsvilt, Biby Gård och Futurniture