Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltmatdag 2024

 

Utmärkelsen Årets Viltkrog 2024 går till Året Nature Studio

Årets Viltkrog 2024 korades under Smakfestivalen i Umeå. Tävlingen arrangeras av Svenska Viltmatakademin, som verkar för att sprida kunskap om viltmaten och dess fördelar. Och utmärkelsen 2024 går till Åre Nature Studio i Tångböle i Jämtland.  

 

Juryns motivering:

 

”Åre Nature Studio bjuder sina lyckliga gäster på en exklusiv och nyskapande upplevelse där mat och natur smälter samman till storslagen gastronomi.” 

 

Årets jury har bestått av ledamöterna i Viltmatakademin: Henrik Norström (Restaurang Lux Dag för Dag), Marie Söderqvist (tidigare VD Livsmedelsföretagen), Danyel Couet (Allegrine) och jägaren och kocken Lubbe Garell.

 

Danyel Couet:

"Att själv skjuta viltet, fånga fisken och skapa en så exklusiv smakupplevelse är det ytterst få som klarar, säger Danyel Couet från Viltmatakademins jury. Det Fredrik Karlsson skapat med Åre Nature studio är något helt unikt"

 

Fredrik Karlsson har byggt hela restaurangen, som bara rymmer 13 gäster, helt själv, av gamla rivna hus. Fredrik Karlsson som är biolog i grunden, från Umeå universitet, plockar och jagar allt som serveras, på egen hand. Under den uppemot 5 timmar långa sittningen serveras gästerna 15 olika rätter. Ripa återkommer i flera varianter. Även lever, hjärta och skrov används. Gästerna får lägga en bit torkad ripa i munnen och dricka viltbuljong på ripskrov, älg och kronhjort. Man får också prova syrad gädda serverad i en glasstrut av bröd och rökt fiskskinn som friteras.

 

Fredrik Karlsson:

"Jag smälter älgryggsfett som får dra med örter från fjället. Sen stöper jag ljus av det och tänder på borden när ljusen smälter doppar gästerna morotsbröd i fettet, säger en stolt Fredrik Karlsson."

 

Tack till våra partners: Norrlandsvilt, Norrmejerier och Västerbottenost, Blå Huset, Sundqvist och Jägareförbundet.

 

Våra samarbetspartners för Årets Vitlmatdag i Umeå 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets viltkrog 2023 hölls i Växjö!

Vinnaren presenterades på Årets Viltmatdag i Växjö, 8 september.

Juryns motivering:

"Vilt är hippt. Vilt är rätt. Men för Eriksberg är viltmat mer än en trend. Under lång tid och alla årstider har Eriksberg klarat att servera vilt på samma höga nivå. Ett hårt och värdefullt arbete belönas."

Henrik Norström, Juryns ordförande

Katarina Klingspor, Ordförande Viltmatakademin

Tävlingen Årets Viltkrog syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för femte gången.

 

 

 

 

 

Mer om Årets viltkrog!

Tävlingen Årets viltkock är tillbaka!

 

 

Fredrik Karlsson på Åre Nature Studio mitt i prisregnet vid scenen på Umeå Smakfestival.
Fredrik Karlsson på Åre Nature Studio mitt i prisregnet vid scenen på Umeå Smakfestival.
Fredrik Karlsson Åre Nature Studio Foto Martin Edholm 2
Årets jury 2024: Marie Söderqvist, Danyel Couet, Henrik Norström (ordförande), Lubbe Garell och Ulrika Brydling (ej med på bild). Foto: Gustav Hammarskiöld
Årets jury 2024: Marie Söderqvist, Danyel Couet, Henrik Norström (ordförande), Lubbe Garell och Ulrika Brydling (ej med på bild). Foto: Gustav Hammarskiöld
Eriksberg är Årets viltkrog 2023: Joao de Matos, kökschef, och Per-Arne Olsson, VD.
Eriksberg är Årets viltkrog 2023: Joao de Matos, kökschef, och Per-Arne Olsson, VD.
Provsmakning med Henrik Norström, Viltmatakademin, med sin kronhjortsterrin med kantareller, pistagenötter, saltad griskind och dragonmajonärs.
Provsmakning med Henrik Norström, Viltmatakademin, med sin kronhjortsterrin med kantareller, pistagenötter, saltad griskind och dragonmajonärs.
Tjälknöl av vildsvin med olivolja, fänkålsfrön, citron, vitlök och sherry. Av Jakob Lind.
Tjälknöl av vildsvin med olivolja, fänkålsfrön, citron, vitlök och sherry. Av Jakob Lind.
Andreas Landén med lufttorkade isterband på vildsvin.
Andreas Landén med lufttorkade isterband på vildsvin.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hälsade alla välkomna med en hyllning till viltmaten.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hälsade alla välkomna med en hyllning till viltmaten.
Professor Fredrik Nyström från Linköpings Universitet, berättade om viltköttets proteinrikedom.
Professor Fredrik Nyström från Linköpings Universitet, berättade om viltköttets proteinrikedom.
Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se