Fasan a la Bing
Inget recept är nytt och unikt! Därtill är kokkonsten för gammal. Vi inspireras och stjäl med gott mod från andra kockar. Samtidigt kan vi inte riktigt hålla oss från att lägga till en personlig touch och därmed kanske bidra lite till gastronomin. Detta recept är från Bing Crosbys ranch i Nevada där han gärna jagade. Bing Crosby var en country boy men även skådespelare och sångare (White Christmas) som dog 1977.
Jaktfasanen, denna vackra och högtflygande fågel, jagades oftare förr i Sverige. I Skåne, på godset, hade vi fasanuppfödning och ett antal klappjakter på höstarna. Dock åt vi förvånansvärt sällan denna fågel som ansågs ”torr och tråkig” av vår kokerska Svea. Det visste även Bing Crosby!
Ingredienser
1 st fasan
12 st champinjoner
½ citron
6 msk smör
1 msk rapsolja
3 st lökar: en gul, en schalotten och en vitlök
2 tsk mjöl
1 dl rött vin
2 dl tomatröra
Salt, peppar, selleristjälkar och persilja
Gör så här
Stek fasanen i gryta i 30 minuter och skär ut bröstbitarna som indränks med smör eller fett från grytan och läggs åt sidan. Skär av benen och skär resten av fågeln i bitar.
Koka champinjonerna i 5 min i lite vatten och smör samt saften av citronen. Ställ åt sidan.
Såsen skall kokas av olja, lökarna och mjölet. Sedan spär man med vinet och kokar ur så att såsen blir tjock. Då tillsätts tomatsåsen, och alla kryddorna.
Lägg nu i benen och de uppskurna bitarna av fågeln i såsen och koka sakta i en timme. Tag upp benen ur såsen och skär av köttet. Skär allt kött i skivor som läggs på serveringsfatet med champinjonerna ovanpå. Krydda såsen med salt och sila den innan den hälls över.
Garnera gärna med smörstekta brödkretonger som doppats i lingonsylt och rullats i kapris.