Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Gravad gräsand i pesto Creme fraiche

 

En gång sköt vi många fler änder på en jakt än vad jag hade väntat mig. Jag prövade då att göra andra saker med gräsandsköttet än att bara steka dem. Bland annat gravade jag ett par andbröst med mycket bra resultat. Gräsandsköttet blev verkligen gott och en mycket god förrätt.

Ingredienser 6 personer

2 hela bröst utan skinn från gräsand (går utmärkt använda kricka (4 st) eller bläsand (3 st) också)
2 msk salt
2 msk peppar
2 msk socker
15 krossade enbär
3 dl Creme fraiche
1 dl pesto (hemmagjord är bäst, men fungerar med köpt, men den får inte vara för salt)
1 tesked fint riven pepparrot

Pesto
1 knippe (kruka) basilika
1 knippe (kruka) persilja
1 knippe (kruka) gräslök
100 gram parmesanost
100 gram pinjenötter eller skalade pistagenötter
3 små vitlöksklyftor
2 dl olja

Skär ut köttet från bröstbenet. Blanda salt, socker, peppar och enbär. Gnid in bröstköttet med saltblandningen och lägg in det i plastpåse. Lägg i kyl i tre dagar och vänd påsen morgon och kväll.
Skölj köttet rent från saltblandningen. Skiva fint och skär sedan i små tärningar.

Lägg i basilikan, persiljan, gräslöken, parmesanosten, nötterna och vitlöken i en matberedare. Kör till dess det är finfördelat och tillsätt då oljan.

Blanda Creme fraiche, pesto och pepparrot. Blanda ner köttet i pesto fraichen. Låt stå och dra någon timme.

Serveras på en skiva vitt bröd som först rostats och sedan brynts lätt i smör i en panna. Garnera med ett par blad ruccola.

Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se