Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Italienska älgfärsbiffar med basilikasås och pesto

 

Älgfärs är vanligtvis lite mager och torr så jag brukar blanda ut den med fet vildsvinsfärs för att göra den smakligare. Men det går lika bra använda vanlig fläskfärs.

6 portioner

Ingredienser
600 gram älgfärs
200 gram vildsvins- eller grisfärs
3 matskedar ströbröd
½ deciliter matlagningsgrädde
1 ägg
1 finhackad gul lök
3 matskedar finhackade svarta oliver
3 matskedar finhackade soltorkade tomater
3 matskedar finhackad basilika
3 vitlöksklyftor
50 gram mozarella
Smör och olivolja till stekning

Basilikasås
3 matskedar finhackad basilika
1 finhackad gul lök
3 dl hönsbuljong
10 små tomater
2 teskedar vetemjöl
2 deciliter vispgrädde

Tillagning

Färsbiffar
Blanda ströbröd, grädde och ägg. Låt den stå och svälla i en kvart.
Bryn den finhackade löken så att den blir mjuk, men inte så länge så den blir brun.
Blanda i älg- och vildsvinsfärsen, den brynta löken, de hackade oliverna,  soltorkade tomaterna, basilikan, de pressade vitlöksklyftorna och den smulade mozarrellaosten. Smaka av färsen med salt och peppar. Rör ihop färsen till en jämn smet.
Dela färsen i 12 delar och forma till biffar. Bryn dem i hälften olivolja och hälften smör i en panna.

Sås
Bryn löken och smöret gyllenbrunt, pudra på vetemjölet.
Tillsätt hönsbuljongen under omrörning.
Tillsätt vispgrädde och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt basilikan och mixa såsen slät.
Halvera de små tomaterna och lägg dem i såsen och låt det hela puttra på svag värme. Tomaterna ska bli varma, men inte koka sönder.

Pesto
1 knippe (kruka) basilika
1 knippe (kruka) persilja
1 knippe (kruka) gräslök
100 gram parmesanost
100 gram pinjenötter eller skalade pistagenötter
3 små vitlöksklyftor
2 dl olja

Lägg i basilikan, persiljan, gräslöken, parmesanosten, nötterna och vitlöken i en matberedare. Kör till dess det är finfördelat och tillsätt då oljan.

Serveras med pasta

Svenska Viltmatakademin 
Sältlösavägen 1 
197 92 BRO

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Katarina Klingspor 
Mobil +46 730 875 360

Sekreterare/skattmästare
Henrik Treschow
Mobil +46 705 153 060


Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Jakob Lind
Mobil +46 70 431 4705

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se