Italienska älgfärsbiffar med basilikasås och pesto
Älgfärs är vanligtvis lite mager och torr så jag brukar blanda ut den med fet vildsvinsfärs för att göra den smakligare. Men det går lika bra använda vanlig fläskfärs.
6 portioner
Ingredienser
600 gram älgfärs
200 gram vildsvins- eller grisfärs
3 matskedar ströbröd
½ deciliter matlagningsgrädde
1 ägg
1 finhackad gul lök
3 matskedar finhackade svarta oliver
3 matskedar finhackade soltorkade tomater
3 matskedar finhackad basilika
3 vitlöksklyftor
50 gram mozarella
Smör och olivolja till stekning
Basilikasås
3 matskedar finhackad basilika
1 finhackad gul lök
3 dl hönsbuljong
10 små tomater
2 teskedar vetemjöl
2 deciliter vispgrädde
Tillagning
Färsbiffar
Blanda ströbröd, grädde och ägg. Låt den stå och svälla i en kvart.
Bryn den finhackade löken så att den blir mjuk, men inte så länge så den blir brun.
Blanda i älg- och vildsvinsfärsen, den brynta löken, de hackade oliverna, soltorkade tomaterna, basilikan, de pressade vitlöksklyftorna och den smulade mozarrellaosten. Smaka av färsen med salt och peppar. Rör ihop färsen till en jämn smet.
Dela färsen i 12 delar och forma till biffar. Bryn dem i hälften olivolja och hälften smör i en panna.
Sås
Bryn löken och smöret gyllenbrunt, pudra på vetemjölet.
Tillsätt hönsbuljongen under omrörning.
Tillsätt vispgrädde och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt basilikan och mixa såsen slät.
Halvera de små tomaterna och lägg dem i såsen och låt det hela puttra på svag värme. Tomaterna ska bli varma, men inte koka sönder.
Pesto
1 knippe (kruka) basilika
1 knippe (kruka) persilja
1 knippe (kruka) gräslök
100 gram parmesanost
100 gram pinjenötter eller skalade pistagenötter
3 små vitlöksklyftor
2 dl olja
Lägg i basilikan, persiljan, gräslöken, parmesanosten, nötterna och vitlöken i en matberedare. Kör till dess det är finfördelat och tillsätt då oljan.
Serveras med pasta