Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltkrog 2023!!

 

Årets viltkrog 2023 är Eriksberg Hotell & Safari!

Vinnaren presenterades på Årets Viltmatdag i Växjö, 8 september.

Juryns motivering:

"Vilt är hippt. Vilt är rätt. Men för Eriksberg är viltmat mer än en trend. Under lång tid och alla årstider har Eriksberg klarat att servera vilt på samma höga nivå. Ett hårt och värdefullt arbete belönas."

Henrik Norström, Juryns ordförande

Katarina Klingspor, Ordförande Viltmatakademin

Tävlingen Årets Viltkrog syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för femte gången.

 

Årets Viltkrog 2022 blev en så jämn tävling att juryn beslutade att två restauranger fick dela på förstapriset. Bedömningen var att Gammelgårdens högkvalitativa storservering under årets alla månader och Restaurang Jords innovativa blick för vilt var jämlika utifrån tävlingens kriterier och syfte.

Se TV4:s Nyhetsmorgon med vinnarna från Restaurang Jord här.

 

 

VIll du nominera någon till Årets Viltkrog 2024?

Skicka oss din anmälan till viltkrog@viltmatakademin.se! Läs mer om villkoren nedan.

För att delta i tävlingen ska följande skickas till juryns ordförande.

  1. Ett receptexempel med vilt som huvudråvara samt foto på den tillagade maträtten.
  2. En allmän beskrivning av restaurangens arbete med vilt som råvara.

Maila recept, bild och beskrivning till: viltkrog@viltmatakademin.se . 

Kriterier som juryn väger in i sin bedömning:

  1. Kvalitet på den presenterade viltmaträtten (enligt recept, bild och beskrivning).
  2. Råvara. Hur restaurangen i sin verksamhet och sina menyer tar hänsyn till aktuell säsong, hur man nyttjar delar från hela djuret, inte bara ädla detaljer, samt hur restaurangen visar upp en lokal prägel på valet av råvaror.
  3. Presentation. Hur viltet ingår som en naturlig del i restaurangens verksamhet. Hur det syns i meny, val av råvaror samt i marknadsföringen.

 

På grund av covid-19 har vi valt att skjuta upp tävlingen Årets viltkock till nästa år. Håll utkik!

Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen Årets Viltkrog i samarbete med:
KSLA, Svenskt Gårdsvilt, Biby Gård och Futurniture

 

Joao de Matos, köksmästare på Eriksberg, Årets Viltkrog 2023.
Joao de Matos, köksmästare på Eriksberg, Årets Viltkrog 2023.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
2022: Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
2022: Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
Malin Larsson (riksdagskandidat för s) debatterar viltmat.
Malin Larsson (riksdagskandidat för s) debatterar viltmat.
Henrik Treschow leder panelsamtalet om viltmat.
Henrik Treschow leder panelsamtalet om viltmat.
2022. Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
2022. Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
Anders Levén i Viltmatakademin serverar rökt vildsvinsrygg.
Anders Levén i Viltmatakademin serverar rökt vildsvinsrygg.
Jakob Lind och Henrik Norström från Viltmatakademin prövar tjälknöl på vildsvinsgalt.
Jakob Lind och Henrik Norström från Viltmatakademin prövar tjälknöl på vildsvinsgalt.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Svenska Viltmatakademin 
Biby Herrgården
635 13  Eskilstuna

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Katarina Klingspor 
Mobil +46 730 875 360

Sekreterare/skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Jakob Lind
Mobil +46 70 431 4705

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se