Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltkrog 2022!!

 

Nu står det klart att Linköpingskrogen Restaurang Jord och Gammelgården i Sälen tillsammans delar på guldmedaljen i Årets Viltkrog 2022. Årets upplaga bedömdes vara så jämn att juryn prisade två restauranger. Tävlingen arrangeras av Svenska Viltmatakademin och vinnarna utsågs fredag 19 augusti i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademins lokaler i Stockholm under Årets Viltmatdag 2022.

 

Tävlingen Årets Viltkrog syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för fjärde gången där Restaurang Jord står som segrare för tredje året i följd. Nu med delad förstaplats tillsammans med Gammelgården Hotell och Restaurang där Årets Viltkock 2020, Johan Bjurström, är kökschef.

 

Se TV4:s Nyhetsmorgon med vinnarna från Restaurang Jord här.

 

Juryns motivering för Gammelgården, Sälen:

 

Ett kök som trotsar turistsäsongerna och lyfter fram det vilda

med samma höga kvalitet året runt.

 

– Det känns otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen. Eftersom vi serverar vilt året om kan det bli en utmaning. Men det är just det som sporrar och utvecklar oss, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården Hotell och Restaurang.

 

 

Juryns motivering för Restaurang Jord, Linköping:

 

Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer

där det vilda alltid är en naturlig del.

 

– Återigen är en vinst i Årets Viltkrog 2022 ett kvitto på att vi jobbar enligt vårt syfte – att viltet alltid är i fokus. Vi har en ambition att spendera så mycket tid vi kan i skogen för att få ytterligare inspiration som vi tar vidare in i köket. Det är en otroligt viktig del för oss alla i restaurangen, och det verkar vara en vinnande strategi, säger Oskar Gunnarsson, kökschef, och Sebastian Allinger, restaurangchef på Restaurang Jord.

 

Årets Viltkrog 2022 blev en så jämn tävling att juryn beslutade att två restauranger fick dela på förstapriset. Bedömningen var att Gammelgårdens högkvalitativa storservering under årets alla månader och Restaurang Jords innovativa blick för vilt var jämlika utifrån tävlingens kriterier och syfte.

 

– Årets upplaga har varit den mest svårbedömda och jämna hittills. Vi anser att Gammelgården tillgängliggörande av fantastisk viltmat och Restaurang Jords innovativa smaksensationer inspirerar till viltmatens höga kvalité och utveckling på lika bra sätt, säger Katarina Klingspor, ordförande för Svenska Viltmatakademin och jurymedlem Årets Viltkrog 2022.

 

Juryn bestod av; juryordförande Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Marie Söderqvist, tidigare VD Livsmedelsföretagen, Danyel Couet, F12-gruppen, Daniel Berlin, Daniel Berlins krog och KC Wallberg, Gubbhyllan.

 

 

 

VIll du nominera någon till Årets Viltkrog 2023?

Skicka oss din anmälan till viltkrog@viltmatakademin.se! Läs mer om villkoren nedan.

För att delta i tävlingen ska följande skickas till juryns ordförande.

  1. Ett receptexempel med vilt som huvudråvara samt foto på den tillagade maträtten.
  2. En allmän beskrivning av restaurangens arbete med vilt som råvara.

Maila recept, bild och beskrivning till: viltkrog@viltmatakademin.se . 

Kriterier som juryn väger in i sin bedömning:

  1. Kvalitet på den presenterade viltmaträtten (enligt recept, bild och beskrivning).
  2. Råvara. Hur restaurangen i sin verksamhet och sina menyer tar hänsyn till aktuell säsong, hur man nyttjar delar från hela djuret, inte bara ädla detaljer, samt hur restaurangen visar upp en lokal prägel på valet av råvaror.
  3. Presentation. Hur viltet ingår som en naturlig del i restaurangens verksamhet. Hur det syns i meny, val av råvaror samt i marknadsföringen.

 

På grund av covid-19 har vi valt att skjuta upp tävlingen Årets viltkock till nästa år. Håll utkik!

Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen Årets Viltkrog i samarbete med:
KSLA, Svenskt Gårdsvilt, Biby Gård och Futurniture

 

Restaurang Jord med köksmästare Oskar Gunnarsson och restaurangchef Sebastian Allinger.
Restaurang Jord med köksmästare Oskar Gunnarsson och restaurangchef Sebastian Allinger.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
Årets viltkrog 2022: Hotell Gammelgården med köksmästare Johan Bjurström.
Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
Ordföranden i Viltmatakademin Katarina Klingspor steker gåskorv från Biby Gård.
Malin Larsson (riksdagskandidat för s) debatterar viltmat.
Malin Larsson (riksdagskandidat för s) debatterar viltmat.
Henrik Treschow leder panelsamtalet om viltmat.
Henrik Treschow leder panelsamtalet om viltmat.
Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
Erik Ottosson, riksdagskandidat (m) debatterar vilt.
Anders Levén i Viltmatakademin serverar rökt vildsvinsrygg.
Anders Levén i Viltmatakademin serverar rökt vildsvinsrygg.
Jakob Lind och Henrik Norström från Viltmatakademin prövar tjälknöl på vildsvinsgalt.
Jakob Lind och Henrik Norström från Viltmatakademin prövar tjälknöl på vildsvinsgalt.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Landsbygdsminister Anna-Caren Zätherberg hälsar välkommen till årets Viltmatdag 2022.
Svenska Viltmatakademin 
Biby Herrgården
635 13  Eskilstuna

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Katarina Klingspor 
Mobil +46 730 875 360

Sekreterare/skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Anders Levén 
Mobil +46 703 254 559 

Maria Norrfalk
Mobil +46 703 850 800 

C  G Wachtmeister 
Mobil +46 708 660 622

Jakob Lind
Mobil +46 70 431 4705

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se