Svenska Viltmatakademin

"Värnar jaktens och viltets skötsel för en bättre köttkvalitet, 
kokkonsten om vilt och hur förädling av viltkött kan ske på bästa sätt."

Årets Viltkock 2024

Tävlingen Årets Viltkock 2024 är avgjord!

Max Salomonsson på restaurang Bryggargatan i Skellefteå tog hem matchen på Umeå Smakfestival i hård konkurrens med Molly Lindberg Rudholm, restaurang Mandel i Skellefteå, Mari Wigren på Ångbryggeriet i Piteå och John Persson från restaurang Vesterbrunn i Jönköping. Grattis!

Det var unga talanger som hade nominerats till viltkockarnas uppgörelse under Umeå Smakfestival. Vinnaren Max Salomonsson är 19 år och Molly Lindberg Rudholm 18 år.

Alla fick visa tävlingsinstinkterna när de fick sätta händerna på en rostbiff av sarv (handjur av ren), rökt renhjärta och en rejäl bit västerbottenost. I övrigt var ingredienserna valfria.

Tävlingsledaren Ulrika Brydling, som normalt är verksamhetsledare på Eldrimner, höll ordning på alla och ledde juryn tillsammans med Danyel Coyet, Marie Söderqvist och Andreas Landénl från Svenska Viltmatakademin.

 

För mer information:

Ulrika Brydling, tävlingsledare: ulrika@brydling.se, 070- 640 06 98

Rolf Salomonsson: rolf.salomonsson@lillegard.nu, 070- 404 17 51

 

 

Tävlande i Årets Viltkock 2024:

Max Salomonsson, Bryggargatan, Skellefteå (vinnare)

Molly Lindberg Rudholm, Mandel, Skellefteå

Mari Wigren, Ångbryggeriet, Piteå

John Persson, Vesterbrunn, Jönköping

 

 

 

 

Årets viltkock arrangerades 2024 för första gången efter pandemin. 2020 års vinnare var Johan Bjurström från Restaurang Gammelgården i Sälen. 

– Det som gör det roligt att jobba med vilt, är att man vet att djuren levt ett bra liv i naturen. Det är mer hållbart att arbeta med vilt i dagens samhälle och jag önskar att fler människor ser viltköttets fördelar och att det hamnar på fler restauranger och butiker i framtiden. För att komma dit är tävlingen Årets Viltkock mycket betydelsefull, säger Johan Bjurström.


Johan lägger upp vardagsrätten.

Kampen om Årets viltkock avgjordes på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge och är ett samarbete mellan dem, Svenska Viltmatakademin, Mårdskog & Lindkvist AB och Svenska Jägareförbundet.

I juryn satt Gert Klötzke, Anders Levén, KC Wahlberg, samt Anna Gidgård, redaktör Mer Mat samt Jörgen Andersson Mårdskog & Lindkvist AB.

Kontakt med förra årets vinnare: Johan.bjurstrom@gammelgarden.se
Restaurang Jord i Linköping. https://restaurangjord.se

Oskar Gunnarsson, Köksmästare. Andreas Landén, Krögare. info@restaurangjord.se, 070-3301092.

Läs mer om utmärkelsen Årets Viltkrog

Delta i Årets Viltdag 2021

Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen Årets Viltkock i samarbete med Eriksberg Hotel & Nature Reserve och Mårdskog & Lindkvist AB.
För mer information, kontakta Rolf Salomonsson, Svenska Viltmatakademin, 070-404 17 51

 

sneg-307
Vinnarrätten

Max Salomonsson från restaurang Bryggargtatan i Skellefteå är Årets viltkock 2024. Vinnarrätten gjorde på rostbiff av sarv (hanren) och rökt renhjärta levererat och västerbottenost. Övriga ingredienser var valfria. 

Svenska Viltmatakademin 
c/o Jakob Lind, Björkhagsplan 9 
121 53 Johanneshov

Org nr 802455-7186

Styrelsen

Ordförande 
Jakob Lind 
Mobil +46 70 431 4705

Sekreterare
Andreas Landén
Mobil +46 70 577 33 85

Skattmästare
Christoffer Rinman
Mobil +46 703 263 353


Ledamöter 
Henrik Norström 
Marie Söderqvist
C  G Wachtmeister 

Kontakta oss

info@viltmatakademin.se